Zelf compost maken: eenvoudige stappen voor een groene tuin
Composteren, het klinkt misschien als iets voor hardcore tuinliefhebbers of milieufanaten, maar eigenlijk is het iets dat iedereen thuis kan doen. Het is niet alleen goed voor je tuin, maar ook voor het milieu. Bovendien bespaar je een hoop geld op meststoffen. Maar, hoe begin je eraan? Laten we dat eens uitpluizen.
Wat kun je allemaal composteren
Je zou versteld staan van wat allemaal in de composthoop kan. Denk aan groente- en fruitresten, koffiedik, eierschalen en zelfs oude theezakjes. Maar daar stopt het niet. Ook gras, bladeren en klein tuinafval zijn prima compostmateriaal. Belangrijk is om een goede balans te vinden tussen “groen” (rijk aan stikstof) en “bruin” (rijk aan koolstof) materiaal. Te veel van het ene zorgt voor een stinkende bende, te veel van het andere vertraagt het proces.
Echter, sommige dingen wil je echt niet in je composthoop gooien. Geen vlees, vis of zuivelproducten bijvoorbeeld. Die trekken ongewenste dieren aan en kunnen nare geuren veroorzaken. Ook ziek plantmateriaal en onkruidzaden kun je beter vermijden. Die kunnen later weer in je tuin terechtkomen en voor problemen zorgen.
Zo start je je eigen composthoop
Oké, dus je hebt nu een idee van wat je kunt composteren. Maar hoe begin je eraan? Je hebt opties: een compostbak, een compostvat of gewoon een hoop in de hoek van je tuin. Een compostbak of -vat houdt alles netjes bij elkaar en ziet er vaak wat opgeruimder uit. Bovendien kun je ze tegenwoordig gemakkelijk online bestellen of bij de lokale tuinwinkel kopen. Voor een stap-voor-stap handleiding kun je deze gids over compost hoop maken raadplegen.
Kies een plekje in de halfschaduw voor de composthoop. Te veel zon droogt alles uit en te veel schaduw vertraagt het proces. Begin met een laag takken of stro onderaan voor een goede luchtcirculatie. Wissel dan lagen “bruin” materiaal zoals bladeren en stro af met lagen “groen” materiaal zoals keukenafval en gras. Vergeet niet om af en toe wat water toe te voegen; het moet aanvoelen als een uitgewrongen spons.
Handige tips en trucs voor optimaal composteren
Een goede tip is om de composthoop regelmatig om te keren. Dit zorgt voor voldoende zuurstof en versnelt het proces. Gebruik hiervoor een riek of speciale compostvork. Een andere truc is om grote stukken eerst kleiner te maken; dit helpt ze sneller af te breken.
Let ook op de geur van je composthoop. Een gezonde hoop ruikt naar bosgrond. Als het begint te stinken, heb je waarschijnlijk te veel “groen” materiaal toegevoegd of is de hoop te nat. Voeg dan meer “bruin” materiaal toe en draai de hoop goed om voor meer lucht.
Als alles goed gaat, heb je na enkele maanden prachtige, donkere compost die klaar is om in je tuin te gebruiken. Dit zwarte goud geeft je planten een enorme boost en zorgt ervoor dat ze sterk en gezond blijven groeien.
En daar heb je het – beginnen met composteren hoeft helemaal niet ingewikkeld te zijn. Met deze tips ben je goed op weg om zelf thuis aan de slag te gaan en een positieve impact te maken op zowel je tuin als het milieu.